Menü Bezárás

Ha nem tudunk aludni, együnk lefekvés előtt tökmagot

A tökmag egy nagyon egészséges csemege lehet akár két étkezés között is. Ráadásul nagyon gazdag triptofánban, amely elősegíti a könnyebb elalvást, és a segítségével biztos, hogy nem fogunk álmatlanságban szenvedni. A tökmagnak ezernyi jótékony hatása ismeretes, mutatjuk is, melyek ezek.

A tökmag nagyon sok értékes tápanyagban bővelkedik. Találhatók benne aminosavak, fitoszterolok, ásványi anyagok, vitaminok, tokoferolok, fenolos vegyületek és telítetlen zsírsavak.

A tökmag antioxidánsai eredményesen veszik fel a harcot a szabad gyökök pusztító és betegségeket okozó hatásaival szemben. Ezek az antioxidánsok segíthetnek a cukorbetegség, a szívbetegség és az autoimmun betegségek megelőzésében.

A tökmag olyan elektrolitokban is gazdag, mint a magnézium és a kálium, ezen kívül telítetlen zsírsavakban is bővelkedik, amelyek mind-mind nagyon jót tesznek a szív egészségének. A tökmagolaj például csökkenti a magas vérnyomást és a magas koleszterinszintet mint a szívbetegség két kockázati tényezőjét.

A tökmagnak nagy szerepe van a vércukorszint szabályozásában is, illetve a cukorbetegség egyes tüneteit – mint például az erős szomjúságérzetet, a hányingert, a gyakori vizelési ingert és a fáradtságot – is képes csökkenteni ezzel a hatással.

A tökmag két nagyon hasznos tápanyagot is tartalmaz: magnézium és triptofán. Ez a két tápanyag jobb alvásminőséget képes biztosítani. A triptofán egy olyan esszenciális aminosav, amely elősegíti a szerotonin- és a melatoninhormon termelődését, amelyek fokozzák az alvás minőségét és nagyon hasznos tápanyagok lehetnek azok számára, akik alvászavarban szenvednek.

Minden férfinak rendszeresen kellene fogyasztania tökmagot vagy tökmagolajat. A kutatások azt mutatják, hogy azoknál a férfiaknál, akiknél prosztatamegnagyobbodást diagnosztizáltak, nemcsak a betegség tüneteit csökkentette a tökmag, hanem a hiperaktív húgyhólyagra is pozitív hatást gyakorolt.

Egyes leírások szerint a tökmagnak is van némi fitoösztrogén hatása, amely nagyon hasznos lehet a nők számára, hiszen segítséget nyújthat az emlőrák megelőzésében.

A tökmag fitonutriensei, antioxidánsai, a benne lévő egészséges zsírsavak és a cink nemcsak a termékenységre, hanem a prosztata egészségére is jó hatással vannak.