Menü Bezárás

Nevetés jóga: javítja a hangulatot, csökkenti a stresszt, és erősíti az immunrendszert

A nevetés segítségével újra harmóniába kerülhetünk a világgal, a nevetést alapul vevő jóga nagyon hasonlít egy speciális légzőgyakorlathoz. Célja az öröm állapotának fenntartása, visszatalálás a belső gyermekhez, és a mindennapi stressz csökkentése.

A nevetés az ásításhoz hasonlóan ragályos, erre az is bizonyíték, hogy az indiai Mumbaiből kiinduló kis csoportból mára már világszerte több, mint 5 000 nevetés jóga klub alakult.

Mi is tulajdonképpen a nevetés jóga?

A nevetés jóga, más néven nevető jóga, mozgás- és légzőgyakorlatok sorozatát foglalja magában a szándékos nevetés elősegítése érdekében. A testi, pszichikai és lelki betegségek orvoslására használják, gyakorlói úgy vélik, hogy a szándékos nevetés ugyanolyan előnyökkel járhat, mintha csak úgy spontán nevetnénk például egy viccen.

A nevetés terápiáját évtizedek óta alkalmazzák, a nevető jógát Dr. Madan Kataria, mumbai családorvos fedezte fel 1995-ben. A szakember szerint a nevetés jóga javítja a hangulatot, csökkenti a stresszt, erősíti az immunrendszert, növeli az energia szintet, javítja az életminőséget, és segít legyőzni a nehézségeket.

A szándékos nevetés elsajátítása elősegítheti a stresszes helyzetek kezelését azáltal, hogy optimista és a pozitív hozzáállást idéz elő. Mivel napjainkban egyre nagyobb kincs a humor, a nevetés megtanulása és gyakorlása egy igen értékes eszköz lehet. A nevetés jóga stresszcsökkentő hatása érdekében a megfelelő légzéstechnikák elsajátítása is fontos lehet. A légzés ugyanis lehetővé teszi az oxigén jobb felszívódását, amely aktiválja a paraszimpatikus idegrendszert, a test természetes relaxációs rendszerét.

A nevető jógát azért alakították ki, hogy az emberek megtanuljanak szándékosan nevetni, élvezve a nevetés, az öröm jótékony hatásait.

A nevetés jógát általában kisebb csoportokban gyakorolják, amelyet egy-egy képzett oktató vezet, aki különféle gyakorlatokon keresztül segíti a résztvevőket a nevetés és az öröm elsajátítására.

A legtöbb foglalkozás egyszerű légzési technikákkal, tapsolással és énekléssel kezdődik, ezek a gyakorlatok elősegítik az ellazulást. Például van olyan gyakorlat, amikor 1-2, 1-2-3 ritmusra tapsolnak a résztvevők, közben pedig a „ho-ho, ha-ha-ha” dallamot éneklik.

Bár eleinte nevetségesnek tűnhet ez a gyakorlat, de a célja az, hogy megszüntesse az előítéleteket, és csökkentse a feszültséget. A foglalkozás tartalmazhat improvizációs gyakorlatokat, pozitív állítások olvasását, könnyű nyújtást, légzőgyakorlatokat és egy rövid meditációt is. Ezek a gyakorlatok úgy vannak összeállítva, hogy elősegítsék a nevetést, hogy el tudják engedni magukat a résztvevők, és megszűnjön az aggodalom, a szorongás.

Hogyan működik?

A nevetés legfontosabb hatása azonnal érezhető, vagyis pillanatok alatt javítja a hangulatot. A rendszeres nevetés azonban hosszútávú előnyökkel jár, többek közt endorfin, dopamin és szerotonin szabadul fel hatására. Ezenkívül elnyomja a stressz hormonokat, a kortizolt. Hatására jobb lesz a hangulat, csökken a fájdalom, a vérnyomás, erősödik az immunrendszer, megszűnik a stressz és a depressziós hangulat.

Szakértők szerint a test nem képes megkülönböztetni a hamis (szimulált) és a valódi (spontán) nevetést, ami azt jelenti, hogy mindkettő ugyanúgy hasznunkra válik, azáltal is, ha nevetésre “kényszerítjük” magunkat. Egy 2019-es kutatás szerint a szimulált nevetés csökkenti a depresszió mértékét és javítja a hangulatot. A szimulált nevetésnek semmi köze nincs ahhoz, hogy valakinek van humorérzéke vagy sincs, így bárki részt vehet benne.