Menü Bezárás

Szegénységben halt meg: a Coca-Cola feltalálójának szomorú története!

A Coca-Cola kétségkívül a világon a legismertebb üdítője. Hosszú évek alatt tett szert az ismertségre, és vált világmárkává. Feltalálója, és a Coca-Cola Company alapítója, az amerikai John Pemberton eredetileg gyógyszerész volt.

Az 1800-as években találta fel a mára már világhírűvé vált üdítőitalt. Szegény Pemberton miután eladta a Coca-Cola gyártásának jogát és titkos receptjét, nincstelenként és drogfüggőként halt meg.

Az amerikai polgárháborúban a délieket erősítve harcolt, azonban, amikor súlyos mellkasi sérülés érte, erős fájdalmaival küzdve, mint sokan mások akkor, ő is a morfium rabjává vált.

Gyógyszerészként ettől kezdve a morfium tanulmányozására szentelte az életét, és egy ilyen “véletlen” kísérlet során született meg a kóla is. Az eredeti ital nem volt szénsavas, de tartalmazott alkoholt is, inkább egy kóladiós, kokacserjés bor volt.

Kezdetben gyógyszerként használták, nyugtató, fájdalomcsillapító, antidepresszáns, és afrodiziákum hatása miatt. 1886-ban szigorú szabályozások alá kerültek az alkoholos italok, éppen ezért Pemberton úgy látta jónak, hogy inkább egy alkoholmentes változatot fejlesszen ki.

Amikor eladta a kóla receptjét és jogait, egyáltalán nem gondolt rá, hogy egyszer mélyszegénységben és drogfüggőként végzi. Minél jobban kezdett lefelé csúszni a lejtőn, a kóla annál sikeresebb lett világszinten.

Morfiumfüggőségétől nem tudott szabadulni a csodaital segítségével sem, és szervezete kezdte feladni a harcot. A morfium akkoriban nagyon drága volt, ő pedig rengeteg pénzt költött az egyre inkább növekvő igényének kielégítésére, míg végül 1888-ban gyomorrákban elhunyt.