Menü Bezárás

Szeszélyes, de csodálatos: így érheted el, hogy az orchidea minél többet virágozzon

Az orchideát a nőiesség és a szépség szimbólumának tartják. Ezért aztán nem meglepő, hogy sokaknak ez a kedvenc virága. A baj csak az, hogy az orchidea bizony meglehetősen szeszélyes virág, és a gondozása több odafigyelést igényel, mint a legtöbb cserepes növényé, amihez hozzászoktunk. Ezért aztán általában nem örülhetünk túl sokáig gyönyörű virágainak.

De az orchidea gondozása nem annyira bonyolult, mint gondolnánk. Egyszerűen csak arról van szó, hogy rá kell szánnunk a megfelelő időt és türelmet, és, ha minden jól megy, teljes pompájában csodálhatjuk ezt a különleges növényt.

Hogy érheted el, hogy virágozzon az orchidea?

Az első dolog, amire oda kell figyelned, az a szoba hőmérséklete. Az orchidea a meleget kedveli, és nem viseli jól a hideget, ezért az optimális hőmérséklet 18 és 28 Celsius fok között mozog. Ez szerencsére abba a tartományba tartozik, ami az ember számára is éppen kellemes. Az is jó, ha a nappali hőmérséklet körülbelül 5 fokkal magasabb, mint az éjszakai.

Mit tehetnél még, hogy az orchidea a lehető legjobban érezze magát az otthonodban? Tartsd távol a növényt a közvetlen napfénytől. Ellenkező esetben a levelek megégnek. Tehát ne tedd a virágot délre néző ablakba.

Fontos szerepet játszik a megfelelő öntözés is. Sokan úgy gondolkodnak, hogy jobba, ha egyel többször öntözzük a növényt, mintha megfeledkeznénk az öntözéséről. Ez más szobanövények esetében akár igaz is lehet, az orchidea esetében azonban semmiképpen nem az.

A túl gyakori öntözés hatására a talaj túlságosan nedves lesz, és a gyökerek rothadni kezdenek. Nyáron elég, ha hetente egyszer, télen pedig csak havonta kétszer-háromszor öntözöd. De az a legjobb, ha mindig figyelembe veszed a növény igényeit. Ha úgy látod, hogy az alsó virágok hervadni kezdenek, akkor valószínű, hogy nem kapott elég vizet. Ugyanerre utal az is, ha a levelek ellágyulnak és lekonyulnak.

Az orchidea öntözésének leghatásosabb módja, ha a teljes gyökérzetet elmerítjük a vízben. Ennek érdekében használhatsz speciálisan kialakított cserepet, de egy nagyobb tál is megfelel a célnak.

Tedd a növényt egy tál vízbe, ha teheted, adj hozzá tápoldatot is. Hagyd állni 15-20 percig, majd töltsd le alóla a vizet. Figyelj rá, hogy ne maradjon víz a tálban, mert elrohadhatnak a gyökerek.

Ezzel a néhány egyszerű trükkel elérheted, hogy az orchideád gyönyörűen virágozzon, és ezáltal az otthonod igazi díszévé váljon. Forrás