Menü Bezárás

Természet adta antibiotikumok – oregánó, kakukkfű, bíbor kasvirág

Amikor betegek vagyunk, akkor az orvos általában antibiotikumot ír fel. Sajnos nagyon sokféle betegségre és nagyon sok esetben ír fel az orvos ilyen gyógyszert, talán ez is az oka annak, hogy egyre több úgynevezett rezisztens baktérium található meg az emberi szervezetben, amelyek ellen hatástalanok a már ismert antibiotikumok.

Azonban a természet is felkínál olyan gyógynövényeket, amelyek nagyon hatékonyak egyes baktériumokkal szemben, illetve a rendszeres fogyasztásukkal a baktériumok elszaporodása ellen is nagyon sokat tehetünk. Mutatjuk, hogy milyen gyógynövények rendelkeznek antibiotikus hatással.

Természetes antibiotikumnak nevezhetjük például az oregánót. Ez a jellegzetes ízű és illatú fűszer- és gyógynövény karvakrol és timol nevű vegyületet tartalmaz, amelyek nagyon hatékonyan képesek a baktériumok ellen harcolni. A gyógynövénynek nemcsak a baktériumellenes, hanem a gombaellenes hatása is kiemelkedő.

A kakukkfüvet sokan nem kedvelik, hiszen nagyon erős az illata és sokkal jellegzetesebb, karakteresebb az íze, mint az oregánónak, viszont nagyon hatékony természetes antibiotikumnak számít. A kakukkfű és a kakukkfűolaj nagyon hatékonyan bánik el például az E. coli baktériummal és még egyes gombatörzsekkel is.

A fokhagymára nagyon sok betegség megelőzésében és gyógyításában számíthatunk. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy nagyon hatékony lehet egyes baktériumtörzsek ellen, például ilyen a szalmonella és az E. coli baktérium is.

A gyömbér is természetes antibiotikumnak számít. Mindemellett akkor is számíthatunk erre a gyógynövényre, ha a hányingerünket szeretnénk csillapítani, illetve a magas vércukorszintünket szeretnénk csökkenteni.

Az amerikai őslakosok már hosszú évszázadok óta használják a bíbor kasvirágot mint természet adta antibiotikumot. A bíbor kasvirág elsősorban nem a baktériumokkal veszi fel eredményesen a harcot, hanem a baktériumok okozta fertőzések leküzdésében számíthatunk a segítségére. Mindemellett a gyulladás csökkentésében is igen fontos a szerepe.

A szegfűszeg is nagyon hatékony lehet egyes baktériumtörzsekkel szemben. Eredményesen pusztítja el az E. coli baktériumot, illetve igen nagy szerepe van a szájüregben elszaporodó baktériumokkal szemben, továbbá kiemelkedő a szájfertőtlenítő hatása is.