Menü Bezárás

Túlmutat a konyhán: 8 példa, hogy a liszt mi mindenre használható a háztartásban

A konyhaszekrényed legbelső zugában mindig előbukkan egy újabb csomag liszt? Ha gyakran sütsz és főzöl, akkor azért, mert rendszeresen vásárolod, ha ritkábban forogsz a konyhában, akkor pedig azért, mert már el is felejtetted, hogy ott van, de a liszt minden háztartásban megtalálható. Sok minden mást is kezdhetsz vele, ha a rendeltetésszerű felhasználásán túl némi kreativitást is viszel a dologba!

1. Tüntesd el vele a zsírfoltokat

Zsírfoltos lett az asztalterítő? Ne aggódj, a liszt majd megment! Szórd a foltra és hagyd, hogy magába szívja a zsírt. Nem csak textíliákon, de akár a padlón is alkalmazhatod ezt az ügyes módszert!

2. Fényesítsd ki a mosogatót

A rozsdamentes acél mosogatót mosd ki vízzel, majd töröld szárazra. Ezután szórd be bőségesen liszttel, majd egy puha ruhával törölgesd át. A mosogató csak úgy ragyogni fog!

3. Védekezz a kártevők ellen

Tölts lisztet egy sószóróba és szórd be vele a növényeidet. A rovarok menekülni fognak előle! 2 nap múlva spriccelj rájuk vizet és óvatosan öblítsd le vele a növényeket.

4. Nyisd ki a befőttesüveget

A befőttesüveg teteje gyakran szorul. Ha te is sokat küzdesz vele, legközelebb egyszerűen mártsd lisztbe a fedél szélét, így megelőzheted, hogy később beragadjon.

5. Készíts száraz sampont

Ha rendszeresen vásárolsz száraz sampont, sok pénzt dobsz ki feleslegesen. Világosabb hajra kiváló a fehér liszt, ha sötétebb a hajad, akkor inkább próbáld ki a zablisztet!

6. Készíts papírmasé ragasztót

Liszt víz, keverőtál és egy kanál – már készen is van a papírmasé ragasztó! Ha ilyesfajta kreatívkodásba vágjátok a gyerekekkel a fejszéteket, a ragasztót hozzá pillanatok alatt elkészítheted lisztből!

7. Tisztítsd meg a sárgaréz tárgyakat

Ha van olyan becses tárgyad, ami sárgarézből készült, a liszt segítségével kíméletesen végezheted a tisztítását. Keverj össze ½ bögre ecetet, 1 teáskanál sót és annyi lisztet, hogy pasztás állagot kapj. Kend be vele a sárgaréz felületet és hagyd hatni 1 órán át. Öblítsd le, majd törölgesd szárazra.

8. Pucold tisztára a kagylókat

Ha nyáron a tenger- vagy tóparton megszállottan gyűjtögeted a kagylókat, biztosan próbáltad már makulátlanul tisztára pucolni őket. Ez néha még körömkefével sem egyszerű. A liszt azonban csodákra képes! Vízzel együtt használd!