Menü Bezárás

10 növény, ami legyen nálad otthon, ha allergiás vagy

A statisztikák szerint több mint 50 millió embert érint valamilyen formában allergia, és a levegőszennyezés (autók, gyárak által) nagyon nagy szerepet játszik ezek kialakulásában. Okozhat asztmát, szénanáthát, mind felnőttek, mind gyermekek körében.

A jó hír az, hogy van néhány természetes módszer a megelőzésre.

Biztonságos helyen kell élnünk, ezért összegyűjtöttük azokat a növényeket, amelyek kiszűrik a levegőt és megszabadítanak a nem kívánt allergiáktól.

1. Vitorlavirág vagy béke liliom 

Nem csak gyönyörű a sötét levelével és a fehér virágával, de kutatások bizonyították, hogy jelentősen csökkenti és kiszűri a levegőből a káros anyagokat.

2. Tarka sárkányfa ( Dracaena marginata) 

Akár 2 méteresre is megnőhet, és nem csak a széndioxidot szűri ki a levegőből, hanem a műanyagok gyártásánál a levegőbe kerülő benzolt is, ami viszkető kiütéseket is okozhat.

3. Rákvirág ( Aglaonema)

NASA által javasolt növény, ami képes kiszűrni a levegőből a benzolt és a formaldehidet. Ezek súlyosan károsíthatják a szervezetünket.

4. Szobafikusz 

Nevét a vastag leveleiről kapta, melyek a formaldehidet filtrálják ki a levegőből. Ennek a vegyi anyagnak a jelenléte okoz sok gyermeknél asztmát.

5. Illatos sárkányfa (Dracaena fragrans vagy Janet Craig) 

Ha erről a növényről hallasz, biztos, hogy Te is akarsz majd egyet otthonra, mert kiszűrheti a metilbenzolt a levegőből, ami súlyosbítja a szénanátha, asztma és az atópiás eredetű bőrgyulladás tüneteit.

6. Szobapáfrány 

Párás helyen érzi legjobban magát, és kevés gondozást igényel. A NASA szerint a legjobb légtisztító.

7. Anyósnyelv vagy szobai tigrislevél

A száraz helyeket kedveli, és az 5 fő egészségkárosító anyagból 4-et kivon a levegőből.

8. Aloe Vera

Nem csak a gyógyászatban és a kozmetikumokban hasznos, a levegőt is megtisztítja a benzoltól és formaldehidtől.

9. Nagy flamingóvirág 

Nem csak színt visz a lakásba az egyedi piros virágával, de kiválasztja a levegőből az ammóniát. Mivel maga a növény is okozhat allergiát, győződj meg róla hogy nem vagy érzékeny rá!

10. Bambuszpálma 

Amerika trópusi és szubtrópusi területein honos, 6 méteresre is megnőhet. Leginkább dekor elemként terjedt el, de van egy jó hírünk: megszabadítja a levegőt a triklór-ethiléntől, ami legtöbbször fejfájást és szédülést okoz.