Menü Bezárás

6 hasznos tanács, hogy keveset költs a fűtésre a téli hónapokban

Így csökkents a fűtésszámládat a téli hónapokban! Hasznos tanácsok, amelyekkel tovább bent tarthatod a meleget a lakásodban!

6 hasznos tanács, hogy keveset költs a fűtésre a téli hónapokban

A legtöbb ember már előre tart a téltől, mert ilyenkor a jövedelmek egy jelentős része a fűtésszámlára megy el. Azonban van pár hasznos praktika, amivel meg lehet spórolni némi összeget. Lássuk melyek ezek.

1. A csőrendszer leszigetelése

Minimális befektetést igényel a fűtéscsövek leszigetelése. Szaküzletekben kapni, speciális szivacsból készül csőburkolót, amelyekkel be kell vonni a csöveket, így azok később hűlnek ki, és a lakásban tovább megmarad a meleg.

2. Éjszaka nem jó a nagy meleg

Alvás során az optimális hőmérséklet 16-19 Celsius fok között kell mozogjon, ezért a termosztát hőfokát legfeljebb 20 Celsius fokig állítsd be, ellenkező esetben rosszul fogsz aludni, és még a zsebed is megéri a magas fűtésszámlát.

3. Vegyél egy vastagabb, jó hőszigetelésű paplant

Ez a befektetés is megtérül, hiszen csak egyszer kell megvenned a vastag, meleg takarót. Egy jól kiválasztott, puha takaróval akár 1-2 fokkal alacsonyabb hőfokot tudsz biztosítani a lakásban, ez viszont jelentősen meglátszik majd a fűtésszámládon.

4. Szerelj fel hőszabályzót

Ha központi fűtés beszerelését tervezed, akkor gondoskodj arról, hogy egy hőszabályzó eszközt is üzembe helyezz, így annak segítségével beprogramozhatod, hogy milyen hőmérséklet uralkodjon este és nappal a lakásban, így nem lesznek extrém hőmérsékleti ingadozások, ennek köszönhetően alacsonyabb lesz a fűtésszámla is.

5. Szellőztess minden nap

Nem csak az egészség érdekében jó, ha friss levegőt engedsz be a lakásba, hanem ezáltal gyorsabban felmelegszik a bekerülő friss levegő, így kevesebb ideig kell fűteni. Arra azonban figyelj, hogy zárd el a fűtést, miközben szellőztetsz. Csak azután kapcsold be a melegítést, miután becsuktad az ablakot.

6. Szigeteld az ablakokat

A legtöbb meleg az ablakokon és nyílászárókon távozik a lakásból, éppen ezért adunk egy tanácsot, szigeteld az ablakokat buborékos fóliával, ez remekül bent tartja a levegőt és nem engedi, hogy a hideg beáramoljon a lakásba.