Menü Bezárás

A hatvanas években ez volt az egyik legkedveltebb cukorka – és még egy: a Krowka

…a lengyel karamella… Krumplicukrot manapság is lehet kapni, Néhány  dekás kiszerelésben, de valahogy teljesen más.

Nem az eltelt idő, és az ízérzet miatt. Egyszerűen meg sem közelíti  az élvezeti értéke a régiét. Lehet, hogy a minőség mégis manapság jobb, mert vékonyabb, könnyebben törhető. De a régi, boltban, tömbösen vásárolt krumplicukor teljesen más ízű volt. Az apró darabjai pedig valami csodálatosak.

Hatalmas  tömbökben érkezett a boltba, és a kiszolgáló ügyességéből adódott, hogy tudta darabolni.

Mindig képződtek forgácsok belőle, de az volt a legfinomabb. Ez a cukor normálisan az a kategória, ami olvad a szádban, szinte magától. A mostaniak nem olyanok, ráadásul nem is tisztán krumplicukor. A múltkor csodálkoztam rá, mikor átböngésztem az összetételét.

Régen papírzacskóba csomagolták, sima, fehér zacskóba.

Akkoriban volt ugyan cukorkaválaszték – hatvanas évek – de sok szülő nem igazán vásárolt belőle. Nem volt sok a fizetés, be kellett osztani. Főleg, ha jutni is akartak valamire. Viszont a krumplicukor elérhető árú volt, a gyerek meg legtöbbször örült, mert számára az volt a lényeg, hogy jó sok legyen amit kap, meg édes. De még ezt is be kellett osztani. Más világ volt.

Idővel aztán kialakult a konyhában való felhasználása is. Példa rá: ha a krumplicukrot egy kis kristálycukorral felforralod, és teljesen sűrűre lefőzöd, azt rakod hozzá a tojáshabhoz – egy nap múlva kiszárad, megkeményedik.

Másik kedvenc a Lengyel karamella volt, a Krowka.  Akkori szinten drágán árulták, viszont abban az időben a legfinomabb cukor volt. Egy baj volt vele: gyorsan fogyott.

Manapság amit lehet kapni ugyanolyan néven – már nem teljesen ugyanaz. A mostani túl világos, sokszor már szinte tej színe van. A régi lengyel karamella normál magyar tejkaramella színű volt, belül szemcsés, mégis puha, itt-ott folyós állaggal.

És ha belekóstoltál azt érezted, hogy nem létezik, hogy ennél jobb is lehet…

Fotó: Szubjektív nosztalgia, Pinterest Forrás

Vélemény, hozzászólás?