Menü Bezárás

Nosztalgiabomba: 12 dolog, amikre a mai fiatalok már nem is emlékezhetnek

Ha szeretnél néhány percre elmerülni a nosztalgia ismerős érzésében, akkor csak olvasd el az alábbi dolgokat! Te mikre emlékszel ezek közül?

Minden korosztálynak megvannak a sajátos emlékei, amikről az új generációk már csak képek alapján emlékezhetnek. Ahogy nekünk is mutogatták szüleink fiatalságuk meghatározó játékait, vagy egyéb szórakoztató, esetleg mindennapokban használt eszközeit, úgy mi is kénytelenek leszünk egyszer megmagyarázni a gyermekeinknek, vagy unokáinknak, hogy mire voltak jók ezek a dolgok.

Most összegyűjtöttünk néhány olyan emlékforrást, amelyek láttán biztosan te is elmosolyodsz majd magadban. Belegondolni is furcsa, hogy manapság már ezek is elavultnak számítanak, hiszen mintha csak tegnap lett volna, hogy legutóbb használtuk őket! Meg fogsz lepődni, hogy mi minden tűnt már el látszólag a hétköznapokból!

Zenék, filmek, családi képek – emlékszel azokra a fényes korongokra?

Minden valamire való zeneőrült vagy filmszerető otthonában még ma is található egy CD-táska. Voltak kisebb méretűek, és voltak, amikben rengeteg lemez elfért. Manapság a felhőtárhelyek és az egyre olcsóbbá és kisebbé váló USB-s adathordozók szinte teljesen feleslegessé tették az optikai meghajtókat.

Mit nekünk okostelefonos zenehallgatás?

Ha már a lemezeknél tartunk – mikor láttunk az elmúlt évtizedben bárkinél is hasonló készüléket? Lassan az MP3-lejátszók is kezdenek kimenni a divatból, hiszen akár százszor annyi zene is elfér az ember okostelefonján, mint egy ilyen discmanen.

Iskolai élet a chatelés előtt

Apró, összegyűrt üzenetek a padok alatt, szerelmes levelek, gúnyos versikék a tanárokról. A klasszikus iskolai unaloműzés egyik legnépszerűbb formája. Mindaddig az is volt, amíg nem terjedtek el a fiatalok között is az okostelefonok, amiken keresztül akár az egész osztály is kommunikálhat észrevétlenül egy csoportos beszélgetés keretein belül.

A VHS-kazetták birodalma

Sokaknak a mai napig megvannak a padláson, vagy valamelyik szekrény mélyén azok a régi kincsek, amiket videokazettáknak nevezünk. Bizony, még jóval a DVD-lemezek (és már azok is mennek ki a divatból, lásd: feljebb) hódítása előtt minden családi esemény, TV-sorozat és kedvenc film ilyen különös fekete dobozkákon került archiválásra. Főbenjáró bűnnek számított szó nélkül rávenni más felvételére kedvenceinket – volt is belőle sok civakodás!

Apropó kazetták

Akik életükben egyszer láttak videokazettás felvételt – érdekes belegondolni, hogy sok mai tizenévesnek ez a mai napig kimaradt az életéből – azok ismerik ezt a jelenséget. Nem, a hiba nem az ön készülékében van – ahogyan azt mondani szokás, csupán így nézett ki a fent említett kazetták visszatekerése. Igen, ekkor még nem léteztek jelenetek, mint a digitális lemezek esetén, és sokszor várni kellett, mire visszaértünk a film elejére.

WC-k az okostelefonok előtt

Mielőtt az okostelefonok és egyéb smart eszközök elterjedtek volna, nem vihettük magunkkal a világot a WC-re. Sok otthonban a mai napig van egy pici szekrény a mosdók mellett, amin néhány vicceskönyv vagy hasonló, néhány perc szórakozást garantáló dolog található, ha az ember huzamosabb időt szeretne a WC-n tölteni. Ha nincs más, még mindig áttanulmányozhatjuk a légfrissítő tubusát, és megpróbálhatjuk kitalálni, hogy a külföldi leírásban melyik szó mit jelent, miközben a magyarhoz hasonlítgatjuk a szöveget.

Az a bizonyos illat

Még mindig különös számomra, hogy az egykor népszerű DVD-lemezek már egy régebbi generációhoz tartoznak. Emlékszünk arra az illatra, amit egy új, üres DVD-tok első néhány kinyitásakor érezhettünk? Ezt egyetlen okostelefonos alkalmazás sem helyettesítheti!

Csengőhangok az internet elterjedése előtt

Tegye fel a kezét, aki rögzített a régi telefonjával zenét a rádióból, vagy a TV-ből, hogy később azt beállíthassa csengőhangnak. Amikor még nem léteztek szinkronizálható eszközök, különösen nehéz lehetett kedvenc dalunkat valahogyan átjuttatni a készülékünkre. A hangrögzítő funkció egyébként sok szórakozást nyújtott mindenkinek, aki egy kicsit unatkozott néha.

Apropó telefonos csengőhangok

„Küldd át infrán!” – ha ismered ezt a mondatot, akkor valószínűleg már jó ideje a felnőtt éveidet gyűröd te is. A mai fiatalok sosem fogják ismerni azokat az izgalmakat, amikor mérnöki szaktudással próbáltuk belőni a legmegfelelőbb szöget, hogy az infrás fájlküldés sikeresen megtörténhessen. Akkoriban még a Bluetooth is csak kósza hír volt csupán, a telefonok pedig nem kapcsolódhattak bármikor az internetre, hogy Wi-Fin keresztül osszanak meg fájlokat egymással.

Egy igazi rémálom

Ez bizony egy telefon, akármennyire is különösnek tűnhet ez az elmúlt évtizedben születettek számára. Persze sok irodában a mai napig ezeket a készülékeket használják, de az otthonokból már javarészt kiszorították őket a vezetéknélküli változatok. Milyen jó is volt azt a gumiszerű vezetéket birizgálni egy-egy beszélgetés közben – hiszen nem mászkálhattunk kedvünkre otthonunkban, elvégre a falhoz voltunk kötözve. Amikor aztán ez a vezeték ilyen gubancos lett, igazi tragédiaként éltük meg!

Már akkor is volt mit nyomkodni

Ha valakinek nem jutott Tetris, annak sem kellett búsulnia. Ezek az apró műanyag játékok víz és levegő segítségével okoztak nekünk rengeteg kihívásokkal teli percet. Az okostelefonos alkalmazásokkal ellentétben ez valódi és kézzelfogható játék volt!

Az internet dióhéjban

Még a tárcsázós kapcsolatok idején ilyesmivel szembesültek a felhasználók, akik kapcsolódni kívántak arra a bizonyos internet-micsodára. Ilyenkor általában a telefont sem lehetett használni átmenetileg, amíg a kapcsolat létre nem jött. Ma persze már végtelenül kényelmes, hogy a telefonunk automatikusan kapcsolódik az otthoni Wi-Fi hálózatra mikor hazaérünk, a számítógép pedig egész egyszerűen folyamatos kapcsolatban áll az internettel.